BASINDA KIŞ LASTİĞİ / FATİH ALTAYLI - HÜRRİYET GAZETESİ
« Geri

Haber Tarihi : 10.02.2005

FATÄ°H ALTAYLI - HÃœRRÄ°YET GAZETESÄ°

Kar lastiğinin faydasını trafikçiler bilmiyor mu?

OKURLAR aradılar. ‘Ne zaman adam oluruz’da kar lastiği kullanın diyorsunuz; ama bunu bize değil trafikten sorumlu olan kişilere söyleyin. Kar lastiğimiz var, aracımız dört çeker; ama hálá ceza kesiyorlar’ diyorlar. Haklılar; ama kime ne söyleyeyim.

İstanbul kara teslim olduğu gün yolda kalan araçların çoğu kar lastiği veya zinciri olmayan polis araçlarıydı. Gülelim mi, ağlayalım mı?

Medeni ülkelerde kış gelince sürücüler lastiklerini değiştirir ve kış lastiği takarlar.

Bu lastikler özeldir. Hem diş yapıları, hem kauçuklarıyla.

Normal lastikler soğukta sertleşir ve tutunma özelliklerini yitirirler.

Kış lastikleri ise soğukta yumuşar ve daha iyi tutunurlar.

Islak ve özellikle de karlı zeminlerde çok çok iyi performans sergilerler. Ama kuru havalarda da kullanılmazlar; çünkü yağışlı ve karlı havalarda yüzde 30-40, hatta bazen yüzde 80 oranında azalttıkları fren mesafesini kuru zeminde yüzde 20 oranında uzatırlar.

Medeni ülkelerde kent içinde ve otoyollarda zincir takarsanız ceza yersiniz. Çünkü hem yolu bozarlar, hem de kopup kırıldıkları zaman tehlike yaratırlar.

Kış lastikleri sadece buzlu zeminde büyük fayda sağlamaz; çünkü buz için ayrı bir lastik gerekir; ama çok özel şartlar dışında o kadarına gerek yoktur.

Okurlar şikáyet ediyorlar. Ama biliyorum ki, benim bu bildiklerimin tamamını İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürü de biliyor. Hatta bu konuda detaylı bir araştırma bile yaptırmış.

Peki biliyor da niye hálá ceza kesiliyor?

Eee, burası Türkiye. Olacak o kadar.

NOT: Bir de yaşanmış örnek ekleyeyim. Karın en yoğun olduğu pazartesi sabahı, benim üzerinde kar lastikleri bulunan Audi Quattro otomobilimle işe gittik. Kanal D Genel Müdürü Murat Saygı da benimle geldi. Salı günü yollar çok daha iyiydi. Murat Saygı da üzerinde kar lastiği olmayan Audi Quattro otomobiliyle kendi başına işe gitmeye çalıştı. Ancak evden dört kilometre gitmeden yoldan çıktı ve kendisini ben geçerken yoldan aldım. Şimdi o da otomobiline kar lastiği taktırdı.

Haberi .pdf formatında indirmek için tıklayınız

« Geri
kislastigi.com ?? 2024, T??m haklar?± sakl?±d?±r. ?°zinsiz al?±nt?± yap?±lamaz, kopyalanamaz.
Designed By: OrBiT
Top http://www.trendart.nl/ http://www.ophumboldt.de/ http://www.stolendan.nl/ https://www.havarie-lehmann.de/ https://www.tollwort.de/ https://www.vu-optimierung.de/ https://www.amazonas-tours.de/ https://www.flemming-pehrsson.de/ http://www.esbruderschaft.de/ https://www.bscmarzahn.de/ https://www.jangcard-reisen.de/ https://www.kulturundevents.de/ https://www.one2connect.nl/ https://www.sonjadrexl.de/ https://www.young4mation.de/ https://www.sbt-rechtsanwaelte.de/ https://www.j-vas.de/ http://www.energywelt.de/ https://www.hammerheads.nl/ https://www.psycoach-palacin.fr/ https://www.maxtreppen.de/ https://www.hp-berufshilfe.de/ https://www.autogaspro.de/ http://www.kshatriyasuperlam.com/ https://www.vidmail.nl/ https://www.roodenburg-rozen.nl/ https://www.carolath-collection.de/ https://www.digitelmobile.nl/ https://www.one2connect.nl/ https://www.teledock.nl/ https://www.vidmail.nl/ https://www.wohnungen-lorch.de/ https://www.erfolgimweb.de/ https://www.hammerheads.nl/ https://www.handy-team.de/ https://www.rude-ruetten.de/ https://www.buklee.de/ https://www.jongart.de/ https://www.tewes-grafik.de/ https://www.wohnungen-lorch.de/ https://www.metallbau-gaertner.de/ https://www.hi-drispenstedt.de/ http://www.thepalebluedot.nl/ https://www.pestalozzinet.de/ https://www.teleskipp.de/ http://www.admoveo.nl/ https://www.dirndl-jaeger.de/ http://www.kaniko.de/ https://www.werners-index.de/ https://www.hp-berufshilfe.de/