MAKALELER / ARTIK OTOMOBİLLER İÇİN DE KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU ARTIK
« Geri

ARTIK OTOMOBİLLER İÇİN DE KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU ARTIK

Emniyet Genel MüdürlüÄŸü, kış ÅŸartlarının ağır geçtiÄŸi 54 ilde bugün kış lastiÄŸi denetimine baÅŸladı. Bugün baÅŸlayan denetimler, 20 Aralık'a kadar devam edecek.

Ä°l merkezlerinde iki noktada, ilçe merkezlerinde bir noktada iki saat süreyle lastik denetimi yapılacak. Kış lastiÄŸi takmayana ilk seferde 77 lira para cezası kesilerek uyarılacak. Ä°kinci seferde yakalanan araca trafikten men cezası verilecek.

Emniyet Genel MüdürlüÄŸü, kış mevsimi nedeniyle karayollarında araç kayması sonucu yaÅŸanan trafik kazalarını en aza indirmek için özel bir denetim programı baÅŸlattı. Genel Müdürlük tarafından merkezden takip edilen denetimler, 16-20 Aralık tarihleri arasında 54 ilde yapılacak. Trafik Denetleme Åžube Müdürlükleri il merkezinde en az iki noktada, ilçe merkezlerinde ise en az bir noktada günde 2 saat süre ile Kış LastiÄŸi Denetimi yapacak.

Ä°ÅžTE CEZASI

Yapılacak denetimlerde mevzuat hükümlerine aykırı olarak lastik kullandığı tespit edilenlere, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 30/1-a maddesine göre 77 lira Ä°dari Para Cezası kesilecek. Ä°kinci kez yakalanan araçlar ise trafikten men edilecek.

20 ARALIK'TAN SONRA DENETÄ°M YOK MU?

Emniyet bürokratları, bunun özel bir denetim programı olduÄŸuna dikkat çekerken, 20 Aralık'tan sonra denetim yapılmayacağı anlamına gelmediÄŸini vurguladılar. Sadece 16-20 Aralık tarihleri arasında yoÄŸun kar yağışı düÅŸünülerek, özel bir denetim programı yapıldığını, yoksa hem 54 il dışında kalanlarda hem de 20 Aralık'tan sonra rutin denetimlerin devam edeceÄŸi bilgisini verdiler.

5 günlük denetim programında ÅŸu hususlara dikkat edilecek:

1.      Kış lastiÄŸi; üzerinde M+S iÅŸareti bulunan ve 7 °C’nin altındaki sıcaklıklarda yol tutuÅŸunu arttırmak amacıyla bileÅŸimi özel olarak belirlenmiÅŸ ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiÄŸi olarak deÄŸerlendirilecektir.

ONLARA TAKOZ, ZÄ°NCÄ°R, ÇEKME HALATI DA ZORUNLU

2.      Özellikle kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs ve kamyonet türü araçlarda baÅŸta kış lastiÄŸi olmak üzere, kar lastiÄŸi, lastik diÅŸ derinlikleri, hava basıncı ile patinaj zinciri, çekme halatı, takoz gibi avadanlıkların araçların teknik yapısına uygun olarak bulundurulması ve kullanılır durumda olması kış mevsimi süresince aranacaktır.

3.      Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin kış lastiÄŸi olması gerekmektedir.

4.      Kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastikleri ile yarı römork ve römorkları çeken çekicilerdeki tahrikli dingiller üzerindeki lastiklerin (çeker lastikleri) kış lastiÄŸi olması zorunludur.

5.      Kamyon, çekici, tanker, otobüs türü araçların lastiklerinin yanaklarında (M+S) iÅŸareti; minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanaklarında ise (M+S) iÅŸareti veya (M+S) iÅŸareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) iÅŸareti  veya sadece kartanesi (snowflake) iÅŸareti aranacaktır.

DEĞİŞEN LASTİK DE KIŞ LASTİĞİ OLACAK


6.      Seyir esnasında deÄŸiÅŸtirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiÄŸi olması zorunludur.

7.      Yapılan denetimlerde aynı dingil üzerinde içte yer alan lastiklerde (M+S) iÅŸaretinin okunamaması halinde sırt deseninin kış lastiÄŸine uygunluÄŸu kontrol edilecektir.

8.      Lastiklerin kaplama yapılarak kullanılması halinde lastik omuzlarında (M+S) iÅŸareti olsa dahi sırt deseninin kış lastiÄŸine uygun olması zorunludur.

EDÄ°RNE'DE UYGULANDI

Edirne Emniyet MüdürlüÄŸü Trafik Tescil ve Denetleme Åžube MüdürlüÄŸü ekipleri de genelgenin ardından D-100 karayolunda kış lastiÄŸi uygulaması yaptı.

Åžehir merkezinden çıkan ÅŸehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar ve otomobilleri durdurarak lastiklerini kontrol eden polis ekipleri, kurallara uygun lastik kullanmayan sürücülere 77 lira ceza kesti.

Edirne Emniyet Müdürü Yardımcısı Metin Bahadır, kış lastiÄŸi takma zorunluluÄŸunun sadece kamyonet ve yük taşımada kullanılan araçlara deÄŸil, otomobillere de zorunlu olduÄŸunu söyledi.

Uygulama kapsamında trafikte seyreden tüm araçların kış lastiÄŸi takıp takmadıklarını kontrol ettiklerini belirten Bahadır, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Artık tüm araçlara kış lastiÄŸi takma zorunluluÄŸu getirildi. Bu amaçla biz de ilimizde uygulamalara baÅŸladık. Sürücüler kış lastiÄŸi takmadıkları zaman yollarda kalıyor. Kış lastiÄŸi takan sürücülerin de yola devam etmesine engel oluyorlar. Ayrıca buzlu ve karlı yollarda kış lastiÄŸi kaza yapma riskini azaltıyor."

Bahadır, kış lastiÄŸi takmayan sürücülere 77 TL ceza yazdıklarını kaydetti.

İşte kış lastiği takılmaması durumunda ceza uygulanacak iller

AFYONKARAHÄ°SAR 
AÄžRI 
AMASYA 
ANKARA 
ARTVÄ°N 
BÄ°LECÄ°K 
BÄ°TLÄ°S 
BOLU 
BURDUR 
BURSA 
ÇANKIRI 
ÇORUM 
DENÄ°ZLÄ° 
EDÄ°RNE 
ELAZIÄž 
ERZÄ°NCAN 
ERZURUM  
ESKÄ°ÅžEHÄ°R  
GÜMÜÅžHANE  
HAKKARÄ°
ISPARTA
Ä°STANBUL
KARS
KASTAMONU
KAYSERÄ°
KIRKLARELÄ°
KIRÅžEHÄ°R
KOCAELÄ°
KONYA
KÜTAHYA
MANÄ°SA
MUÅž
NEVÅžEHÄ°R
NÄ°ÄžDE
SAMSUN
SAKARYA
SÄ°VAS
TEKÄ°RDAÄž
TOKAT
TUNCELÄ°
UÅžAK
VAN
YOZGAT
ZONGULDAK
AKSARAY
BAYBURT
KARAMAN
KIRIKKALE
BATMAN
ÅžIRNAK
ARDAHAN
IÄžDIR
KARABÜK
DÜZCE

GENELGE

Makaleyi .pdf formatında indirmek için tıklayınız

« Geri
kislastigi.com ?? 2024, T??m haklar?± sakl?±d?±r. ?°zinsiz al?±nt?± yap?±lamaz, kopyalanamaz.
Designed By: OrBiT
Top http://www.trendart.nl/ http://www.ophumboldt.de/ http://www.stolendan.nl/ https://www.havarie-lehmann.de/ https://www.tollwort.de/ https://www.vu-optimierung.de/ https://www.amazonas-tours.de/ https://www.flemming-pehrsson.de/ http://www.esbruderschaft.de/ https://www.bscmarzahn.de/ https://www.jangcard-reisen.de/ https://www.kulturundevents.de/ https://www.one2connect.nl/ https://www.sonjadrexl.de/ https://www.young4mation.de/ https://www.sbt-rechtsanwaelte.de/ https://www.j-vas.de/ http://www.energywelt.de/ https://www.hammerheads.nl/ https://www.psycoach-palacin.fr/ https://www.maxtreppen.de/ https://www.hp-berufshilfe.de/ https://www.autogaspro.de/ http://www.kshatriyasuperlam.com/ https://www.vidmail.nl/ https://www.roodenburg-rozen.nl/ https://www.carolath-collection.de/ https://www.digitelmobile.nl/ https://www.one2connect.nl/ https://www.teledock.nl/ https://www.vidmail.nl/ https://www.wohnungen-lorch.de/ https://www.erfolgimweb.de/ https://www.hammerheads.nl/ https://www.handy-team.de/ https://www.rude-ruetten.de/ https://www.buklee.de/ https://www.jongart.de/ https://www.tewes-grafik.de/ https://www.wohnungen-lorch.de/ https://www.metallbau-gaertner.de/ https://www.hi-drispenstedt.de/ http://www.thepalebluedot.nl/ https://www.pestalozzinet.de/ https://www.teleskipp.de/ http://www.admoveo.nl/ https://www.dirndl-jaeger.de/ http://www.kaniko.de/ https://www.werners-index.de/ https://www.hp-berufshilfe.de/