MAKALELER / SAVAŞ DEĞİL TRAFİK KATLİAMI
« Geri

SAVAŞ DEĞİL TRAFİK KATLİAMI

Kayseri’de ve Sivas’ta Trafik Katliamı: 30 ölü

23 Aralık 2013 tarihinde  Kayseri’de 21 ve 27 Ocak 2014 tarihinde Sivas’ta 9 vatandaşımızın yaÅŸamlarını yitirdiÄŸi elim trafik kazaları sonrası edinilen ilk bilgilere göre ön lastiklerin Kış LastiÄŸi olmadığı, sadece arka lastiklerinin kış lastiÄŸi olduÄŸu ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bazı kaynaklara göre otobüsün arka tekerleklerinde (muhtemelen Kış LastiÄŸi profili olan) kaplama lastik, ön tekerleklerinde de “M+S” logolu lastik takılıdır.

UlaÅŸtırma Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığının (UDHB)  27.11.2012 tarihli  “Kış LastiÄŸi Genelgesi” ne göre ÅŸehirlerarası yollarda çalışan otobüslerde  sadece çeker dingilde “M+S LastiÄŸi”  takılması yeterlidir. Muhtemelen bu iki araçta takılı olan lastikler bu mevzuat ÅŸartını saÄŸlamaktadır. Otobüsün sadece arka tekerleklerinde “M+S” veya “M+S Kış LastiÄŸi” veya Kış LastiÄŸi profili olan Kaplama Lastik  takılması  “UDHB Kış LastiÄŸi Genelgesi” ne uygundur

Ağır ticari araçlar için AB ülkelerinde “Kış LastiÄŸi”  tartışması devam etmektedir. Teknik olarak “M+S” ve “Üç Tepeli DaÄŸ içinde Kar Tanesi” logosu  olan “M+S Kış LastiÄŸi”  birbirinden farklı lastiklerdir. “M+S” LastiÄŸi kamyon ve çekicilerde yaz-kış kullanılabilen çeker dingil lastiÄŸidir. Orta Avrupa ülkelerinde kışın çeker dingilde “M+S” lastiÄŸinin takılması yeterli sayılmaktadır. SoÄŸuk iklimlerde tüm tekerleklerde “Üç Tepeli DaÄŸ içinde Kar Tanesi” logosu  olan “M+S Kış LastiÄŸi” önerilmektedir.                                                                                                             

Bu bilgiler ışığında otobüsün ön ve arka tekerleklerinde “Üç Tepeli DaÄŸ içinde Kar Tanesi” logosu  olan “M+S Kış LastiÄŸi”  takılması  bu kazayı muhtemelen önleyebilirdi.                                            

Kayseri’de bir takvim yılı dolmadan üç büyük otobüs kazası olmuÅŸ ve toplam 40 vatandaşımız yaÅŸamını yitirmiÅŸtir. Kayseri’de  daha önce  olan kazalarda 1 Mayıs 2013’de  8 öÄŸretmen, 21 Aralık 2013’de 11 üniversite öÄŸrencisi yaÅŸamlarını yitirmiÅŸti. 

Bir kazanın oluÅŸması için sürücü kusuru dahil en az iki veya üç noksan biraraya gelmelidir.  Bu elim kazada  da muhtemelen olan budur: önde  Kış LastiÄŸi takılmamış  bir araç, bilinçsiz kullanımın da eklenmesiyle,  bu felakete neden olmuÅŸtur. Bu ve benzeri kazalar kader deÄŸildir, aklın ve bilimin gereÄŸi olan kuralların uygulanmasıyla önlenebilir.  Bu tür kazaların aklın ve bilimin egemen olduÄŸu geliÅŸmiÅŸ ülkelerde  görülmemesinin nedeni de budur.

Elim kazada yaÅŸamını yitiren vatandaÅŸlarımızın acısını paylaşıyor, bu tür kazaların önlenmesi için herkesi kaderciliÄŸe deÄŸil, sadece aklın ve bilimin kurallarını uygulamaya davet ediyoruz.

Önerilerimizi aÅŸağıda sıralayabiliriz:

1) "Dört Mevsim LastiÄŸi Genelgesi" durumuna dönüÅŸtürülen UDHB "Kış LastiÄŸi
Genelgesi" süratle deÄŸiÅŸtirilmeli ve ülkemiz ÅŸartlarına uydurulmalıdır.
2) EGM’nün Kış LastiÄŸi zorunluluÄŸu içine aldığı illere çalışan ÅŸehirlerarası otobüslerde
otobüsün ön ve arka tekerleklerinde “Üç Tepeli DaÄŸ içinde Kar Tanesi” logosu olan
“M+S Kış LastiÄŸi” takılması zorunlu olmalıdır.

- Otobüslerde soÄŸuk iklimlerde önde ve arkada “Üç Tepeli DaÄŸ içinde Kar Tanesi” logosu olan “M+S Kış
LastiÄŸi” takılması zorunlu olmalıdır. Bu ÅŸekilde fren mesafesi ve yol tutuÅŸu daha iyi olacaktır.

- AB ülkelerinde bu konuda tek tip bir mevzuat henüz yok. Orta Avrupa ülkelerinde çeker dingilde M+S
logolu lastik kullanımına onay var. Ancak daha soÄŸuk yerlerde, yani soÄŸuk iklimlerde “Üç Tepeli DaÄŸ
içinde Kar Tanesi” logosu olan “M+S Kış LastiÄŸi” talep edilen ülkeler var.

“Üç Tepeli DaÄŸ içinde Kar Tanesi” logosu (3PMSF) olan “M+S Kış LastiÄŸi”

    

- AB ülkelerinde bu konuda tek tip bir mevzuat henüz yok. Orta Avrupa ülkelerinde çeker dingilde M+S logolu lastik kullanımına onay var. Ancak daha soÄŸuk yerlerde, yani soÄŸuk iklimlerde “Üç Tepeli DaÄŸ içinde Kar Tanesi” logosu olan “M+S Kış LastiÄŸi” talep edilen ülkeler var.


- Dört Mevsim LastiÄŸi de denilen “M+S LastiÄŸi” nin herhangi bir test kriteri yok. Yani dileyen lastik üreticisi, kendi test kriterlerine göre dilediÄŸi lastiÄŸin üzerine M+S logosu vurabiliyor.


- Kamyon ve Çekicilerin çeker dingillerinde fabrika çıkışı lastik olarak “M+S” LastiÄŸi takılıyor. Yani Orta Avrupa “Kış LastiÄŸi” uygulamasında bir kamyon veya çekici fabrika çıkışı lastiÄŸi ile yaz-kış dolaÅŸabiliyor. Ancak araç yolda kalırsa ceza ödüyor, kaza yaparsa sigorta lastiÄŸi yetersiz görürse kasko tazminatı ödemiyor.


- Ortalama 1100m rakım olan ülkemizde doÄŸu Anadolu’da Kuzey Avrupa kışından farksız veya daha sert iklim vardır. EGM’nin tanımladığı 54 ilde taşımacılık yapan ÅŸehirlerarası otobüslerde mutlaka tüm tekerleklerde “Üç Tepeli DaÄŸ içinde Kar Tanesi” logosu olan “M+S Kış LastiÄŸi” veya bu özellikte olduÄŸu belgelenmiÅŸ kaplama Kış LastiÄŸi kullanılmalıdır.

3) Tip onayı olan sertifikalı “Kaplama Kış LastiÄŸi” de kabul edilir,


4) Araç Muayenesi yapılmamış ve 1 Aralık-1 Nisan arası Kış LastiÄŸi takmamış Ticari Araçlar trafikten men edilmelidir,

5) Yeni bir ulusal düzenleme yapılarak, mevcut Araç Muayene sistemine ek olarak, gerekli akreditasyonları almış Yetkili Araç Servisleri tarafından uygulanacak, otobüsleri iki muayene arasında yıl içinde ilaveten üç kez sökme/takmalı “Lastik ve Fren” ağırlıklı yeni bir “Ticari Araç Teknik Güvenlık Denetimi” devreye alınmalıdır,

6) Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından eÄŸitilmiÅŸ ve sertifika almış “Araç Teknik Denetim Mühendisleri”ne ticari araçların peryodik bakım, enerji tasarrufu, sürücü eÄŸitimi, güvenli bakım ve doÄŸru yedek parça kullanımı gibi konularda denetim yetkisi verilmelidir.


7) Kışın Yol Kenarı Kış LastiÄŸi denetimini kolaylaÅŸtırmak için araçlarda bu mevzuata uygun Kış LastiÄŸi takılı olduÄŸunu belgeleyen , lastikleri takan Lastik/ Araç Servisi veya Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından eÄŸitilmiÅŸ ve sertifika almış “Araç Teknik Denetim Mühendisleri” doldurularak onaylanmış, “Kış LastiÄŸi Denetim Belgesi” bulundurulması , Trafik denetimlerinde gösterilmesi ve maddi hasarlı trafik kazası sonrası “Kaza Tesbit Tutanağı” ile bir kopyasının verilmesi zorunlu olmalıdır,

8) Trafik kazasına karışmış Kış LastiÄŸi takılı olmayan ,Kış LastiÄŸi takılı fakat “Kış LastiÄŸi Denetim Belgesi” bulunmayan veya usulsüz olan Kasko sigortalı araçlara hasar tazminatı ödenmemelidir.


9) Kış LastiÄŸi zorunluluÄŸuna uymayan araçlara X TL Para Cezası + X Ceza Puanı , Kış LastiÄŸi takmadığı için trafiÄŸi aksatan veya usulsüz “Kış LastiÄŸi Denetim Belgesi” bulunduran araçlara 2X TL Para Cezası + 2X Ceza Puanı trafik cezası verilir.


10) Kış LastiÄŸi öneri tablosu aÅŸağıdadır:

 

 

23 Ocak 2014 / Kayseri 27 Ocak 2014 / Sivas





Makalenin devamı için aÅŸağıdaki Pdf linkini tıklayınız.

Makaleyi .pdf formatında indirmek için tıklayınız

« Geri
kislastigi.com ?? 2024, T??m haklar?± sakl?±d?±r. ?°zinsiz al?±nt?± yap?±lamaz, kopyalanamaz.
Designed By: OrBiT
Top http://www.trendart.nl/ http://www.ophumboldt.de/ http://www.stolendan.nl/ https://www.havarie-lehmann.de/ https://www.tollwort.de/ https://www.vu-optimierung.de/ https://www.amazonas-tours.de/ https://www.flemming-pehrsson.de/ http://www.esbruderschaft.de/ https://www.bscmarzahn.de/ https://www.jangcard-reisen.de/ https://www.kulturundevents.de/ https://www.one2connect.nl/ https://www.sonjadrexl.de/ https://www.young4mation.de/ https://www.sbt-rechtsanwaelte.de/ https://www.j-vas.de/ http://www.energywelt.de/ https://www.hammerheads.nl/ https://www.psycoach-palacin.fr/ https://www.maxtreppen.de/ https://www.hp-berufshilfe.de/ https://www.autogaspro.de/ http://www.kshatriyasuperlam.com/ https://www.vidmail.nl/ https://www.roodenburg-rozen.nl/ https://www.carolath-collection.de/ https://www.digitelmobile.nl/ https://www.one2connect.nl/ https://www.teledock.nl/ https://www.vidmail.nl/ https://www.wohnungen-lorch.de/ https://www.erfolgimweb.de/ https://www.hammerheads.nl/ https://www.handy-team.de/ https://www.rude-ruetten.de/ https://www.buklee.de/ https://www.jongart.de/ https://www.tewes-grafik.de/ https://www.wohnungen-lorch.de/ https://www.metallbau-gaertner.de/ https://www.hi-drispenstedt.de/ http://www.thepalebluedot.nl/ https://www.pestalozzinet.de/ https://www.teleskipp.de/ http://www.admoveo.nl/ https://www.dirndl-jaeger.de/ http://www.kaniko.de/ https://www.werners-index.de/ https://www.hp-berufshilfe.de/