MAKALELER / SAVAŞ DEĞİL TRAFİK KATLİAMI
« Geri

SAVAŞ DEĞİL TRAFİK KATLİAMI

Kayseri’de ve Sivas’ta Trafik Katliamı: 30 ölü

23 Aralık 2013 tarihinde  Kayseri’de 21 ve 27 Ocak 2014 tarihinde Sivas’ta 9 vatandaşımızın yaşamlarını yitirdiği elim trafik kazaları sonrası edinilen ilk bilgilere göre ön lastiklerin Kış Lastiği olmadığı, sadece arka lastiklerinin kış lastiği olduğu ortaya çıktığı belirtilmektedir. Bazı kaynaklara göre otobüsün arka tekerleklerinde (muhtemelen Kış Lastiği profili olan) kaplama lastik, ön tekerleklerinde de “M+S” logolu lastik takılıdır.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının (UDHB)  27.11.2012 tarihli  “Kış Lastiği Genelgesi” ne göre şehirlerarası yollarda çalışan otobüslerde  sadece çeker dingilde “M+S Lastiği”  takılması yeterlidir. Muhtemelen bu iki araçta takılı olan lastikler bu mevzuat şartını sağlamaktadır. Otobüsün sadece arka tekerleklerinde “M+S” veya “M+S Kış Lastiği” veya Kış Lastiği profili olan Kaplama Lastik  takılması  “UDHB Kış Lastiği Genelgesi” ne uygundur

Ağır ticari araçlar için AB ülkelerinde “Kış Lastiği”  tartışması devam etmektedir. Teknik olarak “M+S” ve “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” logosu  olan “M+S Kış Lastiği”  birbirinden farklı lastiklerdir. “M+S” Lastiği kamyon ve çekicilerde yaz-kış kullanılabilen çeker dingil lastiğidir. Orta Avrupa ülkelerinde kışın çeker dingilde “M+S” lastiğinin takılması yeterli sayılmaktadır. Soğuk iklimlerde tüm tekerleklerde “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” logosu  olan “M+S Kış Lastiği” önerilmektedir.                                                                                                             

Bu bilgiler ışığında otobüsün ön ve arka tekerleklerinde “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” logosu  olan “M+S Kış Lastiği”  takılması  bu kazayı muhtemelen önleyebilirdi.                                            

Kayseri’de bir takvim yılı dolmadan üç büyük otobüs kazası olmuş ve toplam 40 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. Kayseri’de  daha önce  olan kazalarda 1 Mayıs 2013’de  8 öğretmen, 21 Aralık 2013’de 11 üniversite öğrencisi yaşamlarını yitirmişti. 

Bir kazanın oluşması için sürücü kusuru dahil en az iki veya üç noksan biraraya gelmelidir.  Bu elim kazada  da muhtemelen olan budur: önde  Kış Lastiği takılmamış  bir araç, bilinçsiz kullanımın da eklenmesiyle,  bu felakete neden olmuştur. Bu ve benzeri kazalar kader değildir, aklın ve bilimin gereği olan kuralların uygulanmasıyla önlenebilir.  Bu tür kazaların aklın ve bilimin egemen olduğu gelişmiş ülkelerde  görülmemesinin nedeni de budur.

Elim kazada yaşamını yitiren vatandaşlarımızın acısını paylaşıyor, bu tür kazaların önlenmesi için herkesi kaderciliğe değil, sadece aklın ve bilimin kurallarını uygulamaya davet ediyoruz.

Önerilerimizi aşağıda sıralayabiliriz:

1) "Dört Mevsim Lastiği Genelgesi" durumuna dönüştürülen UDHB "Kış Lastiği
Genelgesi" süratle değiştirilmeli ve ülkemiz şartlarına uydurulmalıdır.
2) EGM’nün Kış Lastiği zorunluluğu içine aldığı illere çalışan şehirlerarası otobüslerde
otobüsün ön ve arka tekerleklerinde “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” logosu olan
“M+S Kış Lastiği” takılması zorunlu olmalıdır.

- Otobüslerde soğuk iklimlerde önde ve arkada “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” logosu olan “M+S Kış
Lastiği” takılması zorunlu olmalıdır. Bu şekilde fren mesafesi ve yol tutuşu daha iyi olacaktır.

- AB ülkelerinde bu konuda tek tip bir mevzuat henüz yok. Orta Avrupa ülkelerinde çeker dingilde M+S
logolu lastik kullanımına onay var. Ancak daha soğuk yerlerde, yani soğuk iklimlerde “Üç Tepeli Dağ
içinde Kar Tanesi” logosu olan “M+S Kış Lastiği” talep edilen ülkeler var.

“Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” logosu (3PMSF) olan “M+S Kış Lastiği”

    

- AB ülkelerinde bu konuda tek tip bir mevzuat henüz yok. Orta Avrupa ülkelerinde çeker dingilde M+S logolu lastik kullanımına onay var. Ancak daha soğuk yerlerde, yani soğuk iklimlerde “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” logosu olan “M+S Kış Lastiği” talep edilen ülkeler var.


- Dört Mevsim Lastiği de denilen “M+S Lastiği” nin herhangi bir test kriteri yok. Yani dileyen lastik üreticisi, kendi test kriterlerine göre dilediği lastiğin üzerine M+S logosu vurabiliyor.


- Kamyon ve Çekicilerin çeker dingillerinde fabrika çıkışı lastik olarak “M+S” Lastiği takılıyor. Yani Orta Avrupa “Kış Lastiği” uygulamasında bir kamyon veya çekici fabrika çıkışı lastiği ile yaz-kış dolaşabiliyor. Ancak araç yolda kalırsa ceza ödüyor, kaza yaparsa sigorta lastiği yetersiz görürse kasko tazminatı ödemiyor.


- Ortalama 1100m rakım olan ülkemizde doğu Anadolu’da Kuzey Avrupa kışından farksız veya daha sert iklim vardır. EGM’nin tanımladığı 54 ilde taşımacılık yapan şehirlerarası otobüslerde mutlaka tüm tekerleklerde “Üç Tepeli Dağ içinde Kar Tanesi” logosu olan “M+S Kış Lastiği” veya bu özellikte olduğu belgelenmiş kaplama Kış Lastiği kullanılmalıdır.

3) Tip onayı olan sertifikalı “Kaplama Kış Lastiği” de kabul edilir,


4) Araç Muayenesi yapılmamış ve 1 Aralık-1 Nisan arası Kış Lastiği takmamış Ticari Araçlar trafikten men edilmelidir,

5) Yeni bir ulusal düzenleme yapılarak, mevcut Araç Muayene sistemine ek olarak, gerekli akreditasyonları almış Yetkili Araç Servisleri tarafından uygulanacak, otobüsleri iki muayene arasında yıl içinde ilaveten üç kez sökme/takmalı “Lastik ve Fren” ağırlıklı yeni bir “Ticari Araç Teknik Güvenlık Denetimi” devreye alınmalıdır,

6) Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından eğitilmiş ve sertifika almış “Araç Teknik Denetim Mühendisleri”ne ticari araçların peryodik bakım, enerji tasarrufu, sürücü eğitimi, güvenli bakım ve doğru yedek parça kullanımı gibi konularda denetim yetkisi verilmelidir.


7) Kışın Yol Kenarı Kış Lastiği denetimini kolaylaştırmak için araçlarda bu mevzuata uygun Kış Lastiği takılı olduğunu belgeleyen , lastikleri takan Lastik/ Araç Servisi veya Makina Mühendisleri Odası (MMO) tarafından eğitilmiş ve sertifika almış “Araç Teknik Denetim Mühendisleri” doldurularak onaylanmış, “Kış Lastiği Denetim Belgesi” bulundurulması , Trafik denetimlerinde gösterilmesi ve maddi hasarlı trafik kazası sonrası “Kaza Tesbit Tutanağı” ile bir kopyasının verilmesi zorunlu olmalıdır,

8) Trafik kazasına karışmış Kış Lastiği takılı olmayan ,Kış Lastiği takılı fakat “Kış Lastiği Denetim Belgesi” bulunmayan veya usulsüz olan Kasko sigortalı araçlara hasar tazminatı ödenmemelidir.


9) Kış Lastiği zorunluluğuna uymayan araçlara X TL Para Cezası + X Ceza Puanı , Kış Lastiği takmadığı için trafiği aksatan veya usulsüz “Kış Lastiği Denetim Belgesi” bulunduran araçlara 2X TL Para Cezası + 2X Ceza Puanı trafik cezası verilir.


10) Kış Lastiği öneri tablosu aşağıdadır:

 

 

23 Ocak 2014 / Kayseri 27 Ocak 2014 / Sivas





Makalenin devamı için aşağıdaki Pdf linkini tıklayınız.

Makaleyi .pdf formatında indirmek için tıklayınız

« Geri
kislastigi.com © 2023, Tüm hakları saklıdır. İzinsiz alıntı yapılamaz, kopyalanamaz.
Designed By: OrBiT
Top