MAKALELER / KARLA MÜCADELE SADECE DEVLETİN GÖREVİ Mİ?
« Geri

KARLA MÜCADELE SADECE DEVLETİN GÖREVİ Mİ?

Avrupa'da kış lastiÄŸi kullanımı "Trafik güvenliÄŸi" temel amacı dışında iki nedenden dolayı teÅŸvik edilmektedir: "Ekonomik neden" : Kar yaÄŸdıktan sonra karın tuz, kimyasal ve makina kullanarak tamamen temizlenmesi yüksek maliyet getirdiÄŸi için kritik yokuÅŸ veya ana caddeler dışında kar zeminden tamamen temizlenmez, sürücülerin kış lastiÄŸi kullanarak karlı zemin üzerinde hareket etmeleri beklenir. Bazı yerlerde tuz yerine buz üzerine küçük taneli mucur dökülür ve buzlu zemin üzerinde kış lastikleri için yeterli bir "tutunma" elde edilir.

"Çevre Koruma nedeni" : Karla mücadele sırasında kullanılan tuz ve kimyasalların çevreye çeÅŸitli zararlar verdikleri bilinmektedir. Tuzun ve özellikle tuzlu su buharının metallerde yüksek oranda korozyona yol açtığı bilinmektedir. Otomobilller ve çelik köprüler bu korozyondan zarar görürler .Bu korozyon sadece ekonomik ve ekolojik kayıp deÄŸildir, aynı zamanda araçlar için potansiyel bir tehlikedir de.Fren diskleri üzerindeki korozyon ertesi gün frenlerde ani bir zayıflamaya da yol açabilir. 28 Ocak 2006 tarihli gazetelerde o hafta içinde Ä°stanbul'da karla mücadele için 70 bin ton tuz ( yaklaşık 4000 kamyon dolusu) kullanıldığını ve yeni karla mücadele araçlarına ödenen tutar dahil yaklaşık 27 Milyon YTL harcandığını öÄŸrendikten sonra akıllara ÅŸu soru geliyor:

"KARLA MÜCADELE SADECE DEVLETÄ°N GÖREVÄ° MÄ°?" AKOM BaÅŸkanı Sayın Mesut PektaÅŸ'ın 18 Åžubat 2004'deki sözlerini hatırlamakta yarar var:

''KAR LASTİĞİ ZORUNLU OLSUN'' AKOM BaÅŸkanı Mesut PektaÅŸ, Kasım-Mart arasında araçların kar lastiÄŸi takmalarının zorunlu olması konusunda da bir çalışma baÅŸlattıklarını açıkladı.Ä°stanbul'da sahilden gidilince zincire gerek olmadığını, ancak ÅŸehrin kuzeyindeki yollara doÄŸru gidildiÄŸinde zincirsiz seyretme imkanının ortadan kalktığını belirterek, ''Bir tarafta zinciri çıkar, diÄŸer tarafta tak. Bu çözümler pratik deÄŸil. Üstelik araçların balansını, ön takımlarının dengesini bozuyor. En pratik çözüm kar lastiÄŸi takmak'' dedi. PektaÅŸ, söz konusu uygulama için Karayolları Trafik Kanunu'nda deÄŸiÅŸiklik yapılması gerektiÄŸini ve bunu teklif olarak hükümete götüreceklerini anlatarak, ''Bu, insanlara yeni bir maliyet getirecek.Ama hayatımızın rahat akışının saÄŸlanması için bu tür masraflara hepimiz katlanmalıyız. Bunun gerçekleÅŸmesi halinde araç sahipleri,zincir, takoz ve çekme halatıyla uÄŸraÅŸmayacaklar'' diye konuÅŸtu.

AA Ä°ETT, otobüslerinde kademeli olarak kış lastiÄŸi kullanımıyla bu konuda önemli bir adım atmıştır. FRENTEKNÄ°K TEST LABORATUVARI'nın yaptığı fren testleri sonunda 50 km/h hızda ve kar üzerinde fren mesafesi yaz lastiklerine göre 20 m (yaklaşık iki otobüs boyu) kısalmıştır.Karla mücadele sadece belediyenin deÄŸil tüm araç sürücülerinin ortak katılmaları gereken bir harcamadır. Zaman geçirmeden Yeni Trafik YönetmeliÄŸinde gerekli düzenlemeler yapılarak Kış LastiÄŸi devlet tarafından zorunlu tutulmamalı , ama “tanınmalı” , Trafik yetkilileri tarafından yolun ve havanın durumuna göre "yeterli" olarak kabul edilmelidir. ÖrneÄŸin kışın Ä°stanbul'da TEM ve köprüleri kullanan araçlar yaz lastiÄŸi üzerine Kar Zinciri veya kış lastiÄŸi takmak, kış lastiÄŸi takan araçlar Kar Zinciri bulundurmak , ancak yol durumuna göre takmak zorunda olmalıdırlar.

Öte yandan 27 milyon YTL’nin ,yeni alınan araçlar gözönüne alınmadan , sadece bir hafta içindeki kar mücadelesi için harcandığı ve Ä°stanbul’da tescilli 2 milyon özel aracın iyimser bir varsayımla sadece %20’sinin trafiÄŸe çıktığı varsayılacak olursa , Ä°stanbul’da trafiÄŸe çıkabilen 400000 özel araç için araç başına yaklaşık 67,5 YTL harcandığı hesaplanabilir. Bu da orta sınıf bir aracın bir adet kış lastiÄŸi veya bu aracın kar zinciri bedelidir.

Makaleyi .pdf formatında indirmek için tıklayınız

« Geri
kislastigi.com ?? 2024, T??m haklar?± sakl?±d?±r. ?°zinsiz al?±nt?± yap?±lamaz, kopyalanamaz.
Designed By: OrBiT
Top http://www.trendart.nl/ http://www.ophumboldt.de/ http://www.stolendan.nl/ https://www.havarie-lehmann.de/ https://www.tollwort.de/ https://www.vu-optimierung.de/ https://www.amazonas-tours.de/ https://www.flemming-pehrsson.de/ http://www.esbruderschaft.de/ https://www.bscmarzahn.de/ https://www.jangcard-reisen.de/ https://www.kulturundevents.de/ https://www.one2connect.nl/ https://www.sonjadrexl.de/ https://www.young4mation.de/ https://www.sbt-rechtsanwaelte.de/ https://www.j-vas.de/ http://www.energywelt.de/ https://www.hammerheads.nl/ https://www.psycoach-palacin.fr/ https://www.maxtreppen.de/ https://www.hp-berufshilfe.de/ https://www.autogaspro.de/ http://www.kshatriyasuperlam.com/ https://www.vidmail.nl/ https://www.roodenburg-rozen.nl/ https://www.carolath-collection.de/ https://www.digitelmobile.nl/ https://www.one2connect.nl/ https://www.teledock.nl/ https://www.vidmail.nl/ https://www.wohnungen-lorch.de/ https://www.erfolgimweb.de/ https://www.hammerheads.nl/ https://www.handy-team.de/ https://www.rude-ruetten.de/ https://www.buklee.de/ https://www.jongart.de/ https://www.tewes-grafik.de/ https://www.wohnungen-lorch.de/ https://www.metallbau-gaertner.de/ https://www.hi-drispenstedt.de/ http://www.thepalebluedot.nl/ https://www.pestalozzinet.de/ https://www.teleskipp.de/ http://www.admoveo.nl/ https://www.dirndl-jaeger.de/ http://www.kaniko.de/ https://www.werners-index.de/ https://www.hp-berufshilfe.de/